Greit å vite om slangebrudd

Slanger består av vulkanisert gummi og stål armering. Denne blandingen gjør at slanger tåler høyt trykk. En kan enkelt si at stålarmeringen holder gummien på plass, mens gummien holder tett.

For å kunne feste gummislangen til komponenter i hydraulikkanlegget, presses det fast ulike stål koblinger i hver ende. Dette skjer ved at slangen settes på selve stålkoblingen, innerst på bildet under, og så presses en stålhylse sammen over slangen. Slangen kommer i klem mellom koblingen og hylsen. Friksjonen hindrer koblingen i å løsne, mens gummien i slangen holder tett.

Slangekobling uten trykk

Når en slange blir trykk satt, øker den i diameter og blir samtidig litt kortere, men slangen som er i koblingen har ikke mulighet til å utvide seg. Armeringen rett utenfor slangen blir på denne måten mer belastet av strekk enn resten av slangen. Sammenlign bildet under med bildet over.

Slangekobling med trykk

Hvorfor ta et videobasert hydraulikk kurs?

Lær nyttige ting om hydraulikk hvor du vil og når du vil. Du kan se filmene flere ganger og du kan begynne med en gang. Hydraulikk kunnskap er ettertraktet. Bli mer ettertraktet du også. Det koster bare kr. 995,- (kr. 1995,- med kursbevis).En slange kan bli trykk satt og trykk avlastet flere hundre ganger hver dag. Ta en ved kløyver for eksempel. Slangen vil her utvide seg hver gang en kubbe blir delt. Slanger tåler dette rimelig bra, men det vil før eller siden utvikle seg et tretthetsbrudd i armeringen rett utenfor koblingen på slangen. Bildet under er av et typisk slangebrudd på en hydraulikk slange.

Typisk slangebrudd på hydraulikk slange

Slanger kan ryke hvor som helst, men det er mest vanlig at de ryker i koblingene. Det er vanskelig å forutse hvor lenge det er til en slange ryker, men skal du på inspeksjon så anbefaler jeg å sjekke ekstra godt rundt koblingene.

Bestill hydraulikk-kurs

Til forsiden
Min bakgrunn 
Kursinnhold
Kontakt
Facebook